Integruotos dorinio ugdymo pamokos @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Integruotos dorinio ugdymo pamokos

Kategorija: Informacija

Paskutiniąją pirmojo pusmečio savaitę ketvirtų klasių mokiniai su mokytojomis Vilma Žutautiene bei Renata Mončyte dalyvavo netradicinėse integruotose etikos ir tikybos pamokose Telšių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriuje bei Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijoje.

Šių pamokų tikslas buvo apibendrinti žinias apie santuoką, kurias per etikos modulį „Šeimos etika“ bei per tikybos modulį „Pašaukimai gyvenimui“ gvildeno ketvirtokai, taip pat palyginti civilinės ir bažnytinės santuokos sudarymo principus.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Elena Barodicienė pristatė 2017 metų statistiką, supažindino su teisiniais santuokos sudarymo aspektais, skyriaus veikla. Gimnazistai turėjo galimybę pamatyti savo pirmuosius gimimo registracijos įrašus, pateikė klausimų apie šeimos transformacijas, pavardžių keitimus, santuokos ceremonijos prasmę, iškilmingumą ir pan. Vedėja akcentavo, kad santuoka – dviejų žmonių laisvas apsisprendimas sujungti savo gyvenimus.

Kunigų seminarijoje mus pasitiko Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas kun. dr. Marius Venskus. Gimnazistai išgirdo įtaigią kunigo kalbą apie tai, kaip būti kantriam auginant savyje Žmogų, priimant kitą, kad santuoka – tai procesas nuo banalių frazių iki vienas kito supratimo be žodžių.

Tiek Civilinės metrikacijos skyriuje, tiek kunigų seminarijoje išgirdome labai panašių minčių, kad į vyrus, į žmonas imamas draugas, bičiulis, o ne ištaigingas rūbas, plaukų spalva ar kūnas, kad bet kuriai santuokai, civilinei ar bažnytinei, būtinas pasiruošimas, apsisprendimas.

Šiomis netradicinėmis integruotomis dorinio ugdymo pamokomis taip pat siekiama užtikrinti sėkmingą sveikatos ir lytiškumo ugdymą bei rengimą šeimai, prisidėti prie dvasinės, socialinės gerovės.

Etikos mokytoja Vilma Žutautienė