Metodinė – pažintinė kelionė į Suvalkiją @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Metodinė – pažintinė kelionė į Suvalkiją

Kategorija: Informacija

Zanavykai

Baigiantis mokslo metams, direktoriaus pavaduotojos Romos Toleikienės iniciatyva organizuota „Džiugo“ gimnazijos bendruomenės metodinė – pažintinė ekskursija į Suvalkiją, Šakių kraštą. Važiuojant į Suvalkiją, mokytojai Vida Urlovaitė, Tomas Ubartas, Andžela Valuckienė, Regina Vidrinskienė glaustai pristatė lankysimo krašto istorinius faktus, įdomius gamtos objektus, žymius žmones ir etnografinį savitumą.

Pirmiausia apsilankėme prie Nemuno esančiame Gelgaudiškio dvare, kuris yra vienas gražiausių, originaliausių XIX amžiaus Lietuvos dvarų su nuostabiu parku. Šiuose neoklasicistinio stiliaus rūmuose mus pasitiko kaip XIX a. pasipuošusi ponia, kuri papasakojo apie dvaro praeitį. Grožėjomės baliustradomis, puošybos elementais, stebėjomės puikiu dvarininkų Koidelių ir Komarų meniniu skoniu, turėjome galimybę pasimokyti keleto šokių žingsnelių. Įdomu tai, kad 2016 metais Gelgaudiškis yra viena iš mažųjų Lietuvos kultūros sostinių, kurią aplankėme mes, telšiškiai, Lietuvos kultūros sostinės gyventojai.

Vėliau svečiavomės šalia minėtų rūmų esančiame Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centre, kur mus maloniai priėmė, parodė šiuolaikiškas mokymo erdves ir pasidalijo darbo patirtimi direktorė Birutė Navikienė, švietimo pagalbos ir konsultavimo skyriaus vedėja Dalia Kasperavičienė.
Po to Šakiuose gidė mus supažindino su įdomia miesto istorija, prie Vinco Kudirkos paminklo prisiminėme šio lietuvių tautos šviesuolio patriotinę veiklą carinės Rusijos priespaudos metais. Šakių krašto žmonės vadinami zanavykais. Jų tarmė artimiausia bendrinei lietuvių kalbai, todėl prisimintas ir šiame krašte gyvenęs kalbininkas Jonas Jablonskis, kuris normino lietuvių kalbą ir vadinamas bendrinės kalbos tėvu. Taip pat Šakiuose lankėmės ir sėmenų aliejaus spaudykloje „Aletovis“, išgirdome įdomių dalykų, kaip gerinti sveikatą.

Vėliau, pasigrožėję Lukšių miesteliu bei Zyplių dvaru, sustojome atsikvėpti XIX a. pabaigos etnografinėje A. Rutkienės sodyboje. Mus pasitikusi šeimininkė papasakojo apie šios suvalkiečių sodybos autentiškumą, papročius, išgirdome šmaikščių istorijų. Pavalgę sotaus „kratinio“, tęsėme pažintinę kelionę.

Netrukus jau kopėme į Sudargo piliakalnius, nuo kurių atsivėrė nuostabi panorama. Daug istorinių įdomybių apie Sūduvos kraštą išgirdome iš kraštotyrininkės Albertos Natalijos Dragūnaitienės.

Šios kelionės, kurios akimirkas įamžino etikos mokytoja Vilma Žutautienė, metu dar kartą įsitikinome, kokia graži Lietuva, kurioje gyvena nuostabių, mylinčių gimtąjį kraštą, nuoširdžiai ir atsakingai dirbančių žmonių.

„Džiugo“ gimnazijos mokytoja Aušra Ramančauskienė