Integruota pamoka „Atminties kelias“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Integruota pamoka „Atminties kelias“

Kategorija: Renginiai

Lietuvoje rugsėjo 23 dieną, pagerbiant Lietuvos žydų genocido aukų atminimą, nelieka šiai datai abejinga ir „Džiugo“ gimnazijos bendruomenė. Moksleiviai nuolat skatinami domėtis Telšių miesto istorija, kuri neatsiejama nuo šiurpios žydų tautos lemties.

Šįmet pirmų klasių gimnazistai kartu su pilietiškumo pagrindų (Vida Urlovaitė) ir lietuvių kalbos mokytojomis (Asta Ruikienė, Irena Tarvainienė, Aušra Ramančauskienė) dalyvavo integruotoje pilietiškumo ir literatūros pamokoje „Atminties kelias“, vykusioje Rainių miškelyje, prie paminklo, kur prieš 75 metus buvo žiauriai sušaudyta šimtai niekuo nekaltų Telšių žydų. Šioje pamokoje mokytojos ir mokiniai kalbėjo apie Telšiuose gyvenusią gausią žydų bendruomenę, jos žymiausius atstovus ir nuopelnus Lietuvos valstybei. Taip pat I klasių mokiniai skaitė tragiškus įvykius išgyvenusiųjų prisiminimus, atliko literatūrines kompozicijas, leidusias giliau pajusti žmonių, ypač mažų žydų vaikų, kančią ir siaubą mirties akivaizdoje. Pagarbiai prisiminti ir Pasaulio Tautų Teisuoliai, kurie gelbėjo žydus.

Mokinių atnešti ir saujoje sušildyti akmenėliai, uždegtos žvakutės prie paminklinio akmens žydų aukoms – tai ženklas, kad atmintis dar gyva. Tik prisimindami bei pasakodami apie šią tragediją jaunajai kartai, galime tikėtis, jog ateityje tai nepasikartos. Tad istorijos pamokas privalome gerai išmokti.

Lietuvių kalbos mokytoja Aušra Ramančauskienė