Susitikimas Skawinoje – paskutinis Comenius projekto „Antivirus 2.0“ etapas @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Susitikimas Skawinoje – paskutinis Comenius projekto „Antivirus 2.0“ etapas

Kategorija: Informacija

Gegužės 21-25 dienomis Telšių „Džiugo“ gimnazijos mokytojų ir mokinių grupė lankėsi Lenkijoje, Skawina mieste. Tai buvo paskutinis, penktasis, Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projekto „Antivirus 2.0“ partnerių susitikimas.

Šis projektas – tai paaugliams skirta edukacinė programa, kurios metu dalyviai turėjo galimybę sužinoti ir pasidalinti skirtingų kultūrų, tradicijų įvairove, artinant juos prie minties, kad būdami skirtingi galime būti vieningi. Projektas buvo vykdomas dvejus metus, tad ypač susibendravę projekto partneriai atsisveikino šiltai prisimindami susitikimus Augsburge (Vokietija), Nisou mieste (Kipras), Zagora mieste (Graikija) bei Telšiuose. Ypač smagu buvo girdėti mokinius, ne tik laisvai kalbant anglų kalba, bet ir sveikinantis kitomis kalbomis: kalimera, guten Tag, dzień dobry. Mokiniai ir mokytojai dalyvavo įvairiuose edukaciniuose užsiėmimuose, ekskursijose po žymias lankytų šalių vietoves.

Pirmąją kelionės dieną Lenkijoje susitikome su Skawina miesto 1-osios gimnazijos bendruomene, pasižvalgėme po kabinetus, sporto salę (ypač visiems patiko aerobikos salė), pabendravome su mokytojais. Mokiniai tuo metu žaidė greičio, orientacijos, mąstymo ir kalbą lavinančius žaidimus. Vėliau visus svečius maloniai priėmė miesto meras bei švietimo reikalų valdžios atstovas, buvęs mokyklos direktorius. Popietė buvo skirta Krokuvai, kurios senamiestis įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Pėsčiomis keliavome nuo Vavelio pilies į Turgaus aikštę. Gidė nuolat akcentavo ir rodė lietuviškus simbolius ant pilies sienų, kas patvirtina bendrą Lietuvos ir Lenkijos praeitį. Aplankėme Jogailos universitetą, kuris yra vienas iš seniausių Vidurio Europos universitetų, pasigrožėjome arkliais kinkytais vežimais, dardančiais Turgaus aikštės gatvelėmis.

Šeštadienį tiek mokiniai, tiek mokytojai parodė savo sportinius gabumus Skawina miesto šventėje „Zachowaj Trzeźwy Umysł“ („Saugok blaivų protą“). Po nuotaikingų prisistatymų (mūsų atlikta daina apie „Džiugą“ buvo sutikta labai šiltai ir smagiai) dalyvavome bėgimo varžybose (gimnazistas Mantas Plynius, mokytojai Romas Ubartas bei Vilma Žutautienė) bei estafetėse. Mantas iškovojo trečiąją vietą 200 metrų bėgime, o „Džiugo“ „šeimos komanda“ (mokytojas Romas Ubartas, gimnazistai Gytis Varnelis bei Ignas Sajatauskas) aplenkę miesto šeimininkus ir svečius garbingai pakilo ant pirmosios vietos pakylos.

Sekmadienį įspūdį visiems paliko Veličkos druskų kasyklos, kur nusileidę apie 135 metrus bemaž 3 valandas vaikščiojome stebėdami milžiniškus urvus, požeminius ežerus, koplyčias, iš druskų kristalų padarytas skulptūras. Pavargę nuo vaikščiojimo, nekantriai laukėme vakaro kaimo turizmo sodyboje, nutolusioje nuo Skawina miesto apie 50 km. Čia mes skanavome tradicinių lenkiškų patiekalų: sriubos „Žurek“, įvairių rūšių koldūnų ir kt. Smagiausia dalis – zumba šokiai, jodinėjimas arkliais, laužo šviesa, tinklinio varžybos bei atsisveikinimas, kuris buvo ypač liūdnas, tačiau su pažadu ir toliau tęsti užsimezgusią draugystę. Beje, turime nemenką būrį projekto draugų, kurie nori atvykti į Lietuvą kaip turistai, o graikų mokytoja Klio mūsų šalyje jau apsilankė net tris kartus, kipriečių koordinatorė Dimitra minėjo, kad net keletas draugų, sužavėti jos pasakojimų, lankėsi Lietuvoje, gyrė lietuvišką svetingumą ir net įsimylėjo Vilnių. Džiugu, kad tokie projektai padeda pritraukti naujų turistų į Lietuvą ir suteikia galimybę užsimegzti ne tik bendradarbiavimui, bet ir asmeninėms draugystėms.

„Džiugo“ gimnazijos mokytojos Vilma Žutautienė ir Audronė Alšauskaitė