Europos kalbų diena „Džiuge“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Europos kalbų diena „Džiuge“

Kategorija: Renginiai

Rugsėjo 25 d. mūsų gimnazijoje buvo minima Europos kalbų diena. Tikroji šventė ir jai skirti renginiai visoje Europoje nuaidėjo rugsėjo 26-ąją, tačiau artėjančio savaitgalio nuotaikomis gyvenančioje mokykloje taip pat norėjosi priminti Europos kalbų įvairovę ir galimybes, kurios tampa ranka pasiekiamos būtent dėl užsienio kalbų.

Per pamokas užsienio kalbų mokytojai supažindino mokinius su kalbinių įgūdžių būtinybe kiekvienam ir priminė, kad tai net esanti jų teisė. Kalbų dienos tikslai taip pat nukreipti į:

  • turtingą Europos kalbų įvairovę, kuri turi būti saugoma ir stiprinama;
  • poreikį įvairinti kalbas, kurių mokomasi (įtraukiant ir mažiau vartojamas kalbas), taip skatinant daugiakalbystę;
  • žmonių poreikį tobulinti kalbinius įgūdžius, kad būtų galima dalyvauti demokratiniame Europos gyvenime.

Per lavinančias, bendrą išprusimą tikrinančias ir pramogines užduotis gimnazistai įsitikino, kad Europa turtinga – šiame žemyne yra daugiau nei 200 vietinių kalbų ir dar daugiau, kuriomis kalba šeimos nariai iš kitų žemynų. Visi sutikome, kad kalbų mokėjimas yra svarbus jų atpažinimui, naudojimui ir saugojimui.

Per pietų pertrauką įsitikinome, kad kalbų mokymasis duoda naudos tiek jauniems, tiek vyresniems. Mokytojai buvo pakviesti dalyvauti greitakalbių skaitymo užsienio kalbomis konkurse, atidžiai mokėsi prancūzų ir italų kalbų. O laimėjus draugystei mielai vaišinosi lietuviškų sodų gėrybėmis. Kartu prisiminėme ir praėjusiais mokslo metais vykdytą tarptautinį „Antivirus 2.0” projektą, visi mokytojai gavo atminimo dovanėlių, paženklintų projekto logotipu.

Norėtųsi priminti, kad Europos kalbos sudaro tik 3 procentus visų pasaulio kalbų, tačiau net ir jų mokymasis yra būdas, padedantis mums geriau suprasti vieniems kitus ir išvengti kultūrinių skirtumų. Tegul kalbų mokėjimas padeda nutiesti bendravimo ir draugystės tiltus tarp skirtingų tautų.

Anglų kalbos mokytoja Ingrida Vaitkevičienė