„Sveikatingumo pertraukų savaitė“ gimnazijoje @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

„Sveikatingumo pertraukų savaitė“ gimnazijoje

Kategorija: Informacija

Rugsėjo paskutinėmis dienomis Telšių „Džiugo“ gimnazijoje vyko „Sveikatingumo pertraukų savaitės“ renginiai. Gimnazistai bei mokytojai kiekvieną dieną per ilgąsias pertraukas buvo kviečiami į įvairius užsiėmimus.

Pirmadienį, kai visi po savaitgalio į pamokas atėjo užsimiegoję, juos prabudino „Judėjimo galia“: gimnazijos sporto salėje vyko grupės fitneso treniruotė (per projektorių buvo demonstruojami sportiniai pratimai ir visi raginami pasimankštinti, pavyzdį rodė Id ir IIc klasės mokiniai). Kartu visiems buvo išaiškinta, kad dėl nervinės įtampos per pamokas, nuolatinio skubėjimo, nepalankių sveikatai mokymosi sąlygų mokiniai greičiau sudirgsta, pervargsta, o judėjimas gali palaikyti darbingumą. Pajudėjus per pertraukas paspartėja kvėpavimas, prasimankština raumenys, pagreitėja medžiagų apykaita ir, žinoma, pasitaiso nuotaika.

Trečiadienio viena pertrauka buvo skirta „Tylos galiai“: IIId klasės mokiniai bandė paaiškinti, kodėl svarbu rasti laiko ramiai pabūti ir atsipalaiduoti (kaip sakė A. de Sent Egziuperi, „sielos erdvė, kurioje ji gali išskleisti sparnus, yra tyla“). Visi pritarė, kad triukšmas yra vieną iš didžiausių aplinkosaugos problemų ir žmones veikia tiek fiziologiškai, tiek psichologiškai, trukdo kasdienei veiklai, miegui, poilsiui, mokymuisi ir bendravimui, o ilgalaikis triukšmo poveikis gali sukelti ir rimtų sveikatos sutrikimų. Gaila, kad gimnazijoje trūksta tylaus poilsio erdvių.

„Juoko galios“ renginiai prasidėjo iš pat ryto: Ia klasės mokiniai pasitiko visus įeinančius į gimnaziją dalindami popierines šypsenėles ir patys plačiai šypsodamiesi. Rengėjai pateikė intriguojančios statistikos, kad suaugęs žmogus per dieną nusišypso vidutiniškai tik 15 kartų, o vaikai – net 400 kartų, vadinasi, augdami prarandame šį nuostabų gebėjimą. Taip pat priminė psichologų rekomendacijas, kad minutė nuoširdaus juoko lygi 40 minučių gilios relaksacijos. Patekus į keblią situaciją verčiau ne pulti į neviltį, o pasijuokti – tvirtino užsiėmimo organizatoriai.

Ketvirtadienio pertraukas visa gimnazija judėjo muzikos ritmu, nes buvo minima „Bendros dainos raminantis jausmas, muzikos galia“ (ruošė IIIe ir IIIc klasės gimnazistai). „Sveikatingumo pertraukų savaitę“ vainikavo penktadienio IIIb klasės renginys „Vaisių, daržovių nauda sveikatai“: gimnazijos fojė ir skaitykloje visi norintys galėjo pasivaišinti vaisiais bei daržovėmis, paskanauti sulčių ir išgirsti apie sveiką mitybą. Organizatoriai tvirtino, kad pastaraisiais metais atliktų mitybos tyrimų duomenimis Lietuvos gyventojai nesimaitina sveikai, o ypač neramina netinkama vaikų mityba. Todėl visiems siūlė užmiršti greitus užkandžius, traškučius ar pyragėlius ir paimti obuolį ar sukrimsti javainį.

Taigi mūsų gimnazijoje vykdyta akcija „Sveikatingumo pertraukų savaitė“ siekė atkreipti dėmesį į sveikos gyvensenos ir sveikatos stiprinimo svarbą bei įtraukti visą gimnazijos bendruomenę. Gimnazijos renginius rėmė Telšių raj. savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (parūpino javainių, sulčių, apdalino rašikliais), juos padėjo organizuoti gimnazijos skaityklos vedėja J.Pronckienė, visuomenės sveikatos priežiūros specialistė D.Sarakauskienė, socialinė pedagogė K.Krupovienė ir klasių auklėtojai.

Julius Riepšas, jaunųjų žurnalistų būrelio narys