Viktorina – „AIDS: geriau žinoti“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Viktorina – „AIDS: geriau žinoti“

Kategorija: Renginiai

„Džiugo“ gimnaziją Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) pakvietė paminėti Pasaulinę AIDS dieną ir dalyvauti protų mūšyje. Gavome informacinę medžiagą, kurią buvo galima panaudoti ir pritaikyti pagal savo poreikius. Šia proga visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Sarakauskienė ir etikos mokytoja Vilma Žutautienė gimnazijos pirmokams suorganizavo viktoriną „AIDS: geriau žinoti". Kiekviena klasė turėjo išsirinkti 5 narių komandą, kapitoną ir padaryti plakatą AIDS tema.

Penktadienį po 6 pamokų pirmokai gimnazistai su savo sirgaliais ir auklėtojomis sugūžėjo į aktų salę. Viktorinos vedėjai Brendai Bulašaitei pakvietus komandas užimti jiems skirtas vietas, buvo parodyti prieš kelerius metus vykusio konkurso „Mes prieš AIDS“ mokinių sukurti įdomiausi filmukai. Komisijos narės Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Asta Fabijonavičiūtė bei direktoriaus pavaduotoja Romualda Galinauskienė linkėjo, kad žinojimas padėtų apsaugoti save ir artimus nuo ligų ar kitų nelaimių. Komisijoje taip pat dalyvavo ir mokinių atsakymus vertino tikybos ir etikos mokytoja Renata Mončytė ir prezidentūros atstovė Godoberta Gumbakytė.

Komandos tarpusavyje rungėsi penkiose rungtyse. Viktorinos organizatorės Dalia Sarakauskienė ir Vilma Žutautienė paruošė mitus apie AIDS, kuriuos komandos turėjo įvertinti kaip teisingus ar neteisingus, testą su klausimais, kur buvo galima pasirinkti tik vieną teisingą atsakymą, kapitonams skirtus klausimus bei moralinę dilemą iš paauglių gyvenimo (čia paaiškėjo mokinių vertybinis pagrindas, gebėjimas priimti tinkamus sprendimus, nepadarant žalos fizinei, emocinei, protinei, socialinei, etinei sveikatai). Renginio pabaigoje komisija vertino komandų plakatus. Susumavus gautus rezultatus, nugalėjo Id komanda, tačiau aktyvios buvo ir likusios komandos. Tad džiaugiamės visais pirmokais, sumaniais, žingeidžiais ir neabejingais. Visi buvo apdovanoti Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro įsteigtais prizais. Neliko nepastebėti ir aktyviausi žiūrovai, turėję galimybę atsakyti į vedėjos Brendos pateiktus klausimus apie ŽIV ir AIDS.

Visos dalyvavusios organizacijos yra įtraukiamos į Pasaulinės AIDS dienos rengėjų Lietuvoje sąrašą.

Etikos vyr. mokytoja Vilma Žutautienė,
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Sarakauskienė